Livet efter diet

Livet efter diet

Ja, nu står jag här.. varken “on” eller “off” season, på diet eller bulk. Bara fokus på styrka, balans och välmående. Känns underbart att vara här, att kunna ge sig själv en klapp på axeln för att ha fullföljt sin plan. Min främsta prioritering för dieten var att uppnå den form som jag personligen känner mig mest trivsam med – en form som håller mig fysiskt som mentalt piggare. Det om något är balans för mig, att uppleva hur kropp och sinne samspelar, en form av harmoni.

Att uppnå sitt mål med viktnedgång kan dock för många leda till att falla i osunda rutiner igen. Att vid mållinjen suktar efter allt “unnande” och därefter “lyssna på kroppen” lite för mycket. Men eftersom du har gått ned i vikt, och eftersom kroppen av ren överlevnad strävar efter energibalans (så kallad set-point = kroppens trivselvikt) så kan det bli väldigt fel om du följer inpulserna. Det kan till och med leda till den grad som diagnosticeras som “post goal achievement depression” vilket innebär att du tappar all motivation (din personliga motivering) till varför du bör fortsätta att ens träna & äta sunt över huvudtaget.

Så för att undvika något släng av detta så rekommenderar jag att du sätter upp ett flertal delmål, dessa ska utformas före din diet har nått sitt slut, och infall med kortare mellanrum efter slutdatumet av din diet. För mig personligen skapar det en stark anledning till att inte falla för kroppens alla inpulser. För när allt kommer omkring, om du går upp alla dina kilon igen efter dieten så har du gjort allt i onödan – jag tror du håller med om det? Dina delmål ska vara personliga -och tillräckligt viktiga för att hålla dig inom ramarna. I största drag handlar det om att sköta kosten, att äta med måtta och utefter de macros som matchar önskad målsättning. Jag som nu har gått av min diet har lagt upp ett kostschema där jag ger kroppen ALLT den behöver men ännu (som min diet) helt fritt från socker -& tomma kalorier. Överskottet är minimalt i helhet, snarare fler dagar med ett lätt underskott – det i sig gör att jag kan ha lite mer att spela på andra dagar (som t.ex en kall öl en varm sommardag?). Jag är nu lite mer flexibel med val av livsmedel men håller mig ändå relativt “strikt” likt min diet för viktnedgång, balansen blir att jag får i mig allt jag behöver, håller formen och mår oförskämt bra :)

Så dagens budskap: Vi alla förtjänar en lite “balans” i tillvaron, men kom ihåg att prioritera dig själv, din hälsa och ditt egna välmående i första hand. Sätt upp små men betydelsefulla mål som håller dig kvar där DU trivs som allra bäst. Sist men inte minst, tack för att du tog dig tiden att läsa hela vägen ned hit – värmer i hjärtat. Kram!

“Happiness is when what you think, say, and do, are in harmony”